2008. május 1., csütörtök

Igazán szeretni valakit

Szőke, zöld szemű királykisasszonyról álmodunk, mi fiúk. Fehér paripán vágtató, bátor fekete szemű hercegről, ti lányok. Szép kerek hátsójú, termékeny párról álmodik a mi malacunk... Mert ez az első dolog ami kell egy boldog és gondtalan élethez, s a mi malacunk tudja, hogy saját magát csak egy másik malac mellett bírná elviselni, mert együtt röfögnének, együtt habzsolnák a moslékot. Hiába van szép kerek hátsója a kacsának, a röfögés a hápogással nem fér össze. Nem fér össze, mert más az anyanyelvük, a kultúrájuk, sőt ha focit játszanak a baromfiudvaron, mindkettő a sajátjának szurkol. Hiába tanul meg hápogni a malacunk, kecsesen billegetni a farát séta közben, miképpen a kacsák... Szeretője, szerelmese, s barátja is lehet a kacsa, de társa, élettársa nem. Mert egy egész életet együtt leélni nehéz, még boldogan is. Mert igazán szeretni valakit annyit jelent, hogy elnézzük neki, hogy néha lábszaga van, csúnyán szürcsöli a levest, vagy órákig elnézi a focit vagy szappanoperát. S mindenki tudja, hogy mennyivel édesebb és szebb ez az élet, hogyha van olyan aki mellett én is elviselem magam. Ahol magamat tudom nyújtani naponta, mikor magyarul dúdolja az altatót a gyereknek, mikor megosszuk reggel a kávé mellett az újságot, mikor együtt imádkozunk este... S ezt csak egy olyan szőke, zöld szemű királykisasszonnyal vagy bátor fekete szemű herceggel lehet elérni, ki anyanyelvünkön suttog álmában, kivel magyarul veszekedünk, s a békepuszi is magyarul cuppan utána. Mert a mi malacunk is csak akkor lesz igazán boldog ha társában egy igazi disznóra talál.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez annyira igazra es ugyanakkor annyira szepre sikerult....ez fogalmazodott meg bennem abban a pillanatban, mikor mas anyanyelvu ember mellett kezdtem elni(bar nem parkapcsolatban) es eloszor az eletbe megereztem mit jelent reggel az elso szot anyanyelvemen kiejteni, sajat otthonomba...

Névtelen írta...

Gyönyörűen írtad. Igaza van az előttem szólónak. Kérlek folytasd tovább, ne hagyd abba! Fantasztikusan kijönnek ezek a metafórák a malacokkal az összes bejegyzésedben. Tanultad valahol a fogalmazást vagy csak magától úgy jön? Még több malacot! Még még még! Sokan írnak össze-vissza a magyarságtudatról, de ilyen szépen, ilyen naturális és bukolikus kontextusban még nem irt senki. Kellene próbálkozz versekkel is. És kérlek küld el Czika Tihamérnek, ő gyűjti az anyagot a magyarságtudatról, kisebbségi neurózisról. Nagyon fog neki tetszeni.

Tasnadi Zsolt írta...

Köszi szépen az elismeréseket! Örvendek, hogy tetszenek. A fogalmazást nem tanultam sehol, hiszen informatikusnak készülök. Írtad, hogy küldjem el Czika Tihamérnak, de sajnos nem tudom az email címét, s így lehetetlen.

Névtelen írta...

Zsolt,
irgum burgum te kis informatikus...

http://czikatihamer.ro/2008/06/01/reszleges-eredmenyek/ - hisz a google-t reg feltalaltak.

amugy en nem az vagyok aki elotted irt hanem mas, es ismersz.

Jok a szovegek, varom a kovetkezoket.